Corona en angst

engin-akyurt-V6ba0bPBzgo-unsplash.jpg
 

Mijn interesse werd gewekt door volgende vraag: 
‘Benieuwd hoe jij je stress kan reduceren met 23% in 6 minuten met een evidence-based methode?’ Wetenschappelijk onderbouwd en stresslevel verlagen?
JA HOOR!
Dus nam ik deel aan de Masterclass van Rosalie Van Gils, psycholoog en found van Breinfijn

Is stress je vriend of vijand?

Het lichaam streeft voortdurend naar homeostase: een staat van evenwicht. Stress is iets dat deze homeostase uit balans brengt.  Lichaam en brein dat proberen terug naar een staat van evenwicht terug te keren; dat is een stressrespons.

Acute stress heeft nut: het zorgt voor een hoge mate aan alertheid en paraatheid. Het gebeurt vaak automatisch.

Maar houdt stress langer aan, dan kan zich dit uiten in lichamelijke en emotionele klachten zoals piekeren, angstaanvallen, e.d.

Iets veranderen aan je reactie op stress?

Om je reactie op stress te veranderen moeten we ons bewustzijn vergroten, flexibeler denken, onze interpretatie van een situatie veranderen.

Want het is niet de situatie die ons stress geeft, maar onze interpretatie en perceptie van een situatie.

Waar komen angsten vandaan?

93% van onze reactie en stemming komt voort uit ons onderbewustzijn. Je slaat er gebeurtenissen op. En wanneer deze een terugkerende inhoud hebben, maakt het brein linkjes aan. Een cluster aan gebeurtenissen met hetzelfde thema, herkenbaar voor je brein.

Je bewustzijn daarentegen is maar voor 7% verantwoordelijk voor je reactie.

Het is bijvoorbeeld eenvoudiger een negatieve gebeurtenis positief te benaderen wanneer het thema van dit cluster nog niet gevormd is in je onderbewustzijn. Net andersom is het niet makkelijk met een positieve gedachte een eerder gemaakt ‘sterk en groot’ cluster te doen verdwijnen. Je hebt hiervoor nog niet genoeg vertrouwen en je verstand en emotie vormen geen geheel. Dit vraagt tijd en soms ook begeleiding.

Corona en angst

Daartegenover kan het dus ook verklaren dat de ene meer angst ervaart bij het hele Coronagebeuren dan de ander.

Indien je iemand bent dat al vaak met gezondheid (‘je cluster’) te maken heeft gehad: je viel als kind vaak, je bent vaak ziek, een dierbare verloren aan een ziekte, … . Je onderbewustzijn is bekend met jouw gezondheid en de vaak de daarmee gepaard gaande alertheid. Naar de supermarkt gaan zorgt voor jou misschien dan wel voor meer stress. Maar je probeert dit te relativeren of te vermijden. We zijn ons bewust van onze strategie om deze angst aan te pakken maar staan vaak niet stil bij de angst zelf. Want je vermijdt de supermarkt omdat je angst hebt voor je gezondheid.

We moeten onszelf zien als de ruimte, en de emoties als een storm. We moeten proberen ‘de ruimte’ te blijven en niet mee te gaan in ‘de storm’. Met andere woorden: bekijk je eigen emotie vanuit vogelperspectief, en observeer wat je angst is bij een bepaalde situatie. Bevestig aan jezelf dat je angst hebt voor bijvoorbeeld je gezondheid en je komt al een hele stap verder. Bevestig, en probeer hem niet steeds aan te pakken. Dit vraagt tijd.

Hoe kan je je stressniveau nu op een acuut moment even verlagen?

Evidence-based stresslevel verlagen

  • Zit op een stoel of bank, met je voeten gesteund op de grond, je armen rusten op je bovenbenen

  • Sluit je ogen

  • Focus je op je ademhaling

  • Focus je op je ademhaling die hoe langer, hoe trager verloopt

  • Richt je gedachten op je hartstreek (leg eventueel je hand op je hart (positieve emotie))

Gevolg: het verlaagt je stresslevel en zal dus je probleemoplossend vermogen en hartcoherentie verbeteren waardoor we beter zullen functioneren tijdens stress.

Doe dit 2 x per dag gedurende 2 – 6 minuten

Be Positive. Stay home.

See the good.

 

 

 
Yondr

WE ARE AN IMMERSIVE MEDIA AGENCY USING MOTION, GRAPHICS & TECHNOLOGY TO CREATE DELIGHTFUL EXPERIENCES.

https://www.yondr.agency
Previous
Previous

Speed Reading

Next
Next

Eiwitten. Heb je ze echt nodig?