Ketonen. Een super brandstof?
Heeft het eigenlijk een meerwaarde als extra brandstof als een duursporter het eigenlijk nooit zover laat komen?
Recente literatuur schrijft over een effectieve prestatiewinst bij duurinspanning. Echter dient dit onderzoek met het nodige vergrootglas gelezen te worden om ketonen werkelijk te kunnen beschrijven als extra brandstof tijden inspanning.
Hiernaast zouden ketonen de natuurlijke eetlust bij duurinspanningen over een langere periode bevorderen. Beter eten zorgt ervoor dat hun glycogeenvoorraad behouden blijft want langere inspanning zorgt voor afbraak van het lichaam. Ook hiervoor is onvoldoende sterk bewijs geleverd.
Wel wordt bevestigd dat ketonen duursporters kunnen helpen te herstellen na een prestatie. En wie beter recupereert, zou grotere trainingsvolumes aankunnen en kunnen zo beter worden dan de anderen, omdat de aftakeling minder snel ging.
Omdat ketonen uitputting signaleren, zouden ze het lichaam weleens kunnen aansporen om bepaalde herstelprocessen te bespoedigen.
Een belangrijke nuance die dient gemaakt te worden: Sommige sporters zijn beter in het verteren van langere prestaties. Ketonen kunnen iedereen helpen, maar net die sporters blijven het voordeel behouden.
We dienen sceptisch te blijven ten opzichte van het gebruik van ketonen. We onthouden dat het interessant kan zijn om ketonen als een herstelsupplement te gebruiken. Om het te gebruiken tijdens inspanning is er nog te weinig evidence based onderzoek gedaan.
Wees dus steeds kritisch bij het lezen van wetenschap!
BRONNEN
- Dossier ‘KETONEN’ door Professor Hespel
- Poffé et al. 2019: Ketone ester supplementation blunts overreaching symptoms during endurance training overload.
- Pinckaers et al. 2017: Ketone bodies and exercise performance: The next magic bullet of merely hype?
- Artikel in Vlaamse Wielrijder & Biker editie 4 - 2019: Ketonen door Luc Van Loon (bewegingswetenschapper en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht)
- Afbeeldingen: http://www.google.be